Activitats

28/12/2015

Vidrà és un municipi de poc més de 34 Km2, format pel nucli de Vidrà, la Creu de l’Arç i el veïnat de Ciuret, i diferents cases de pagès. El poble està envoltat dels cims de Puigsacalm, Puig Curull, Puig Tosell, Puig dels Llops i Puig de les Àguiles.

Llocs d’interès del poble

Masia del Cavaller de Vidrà. Aquesta masia de 1787 es considera una de les més importants de Catalunya. Aixecada per un mestre d’obres francès, és una casa senyorial sòbria d’estil barroc de tres plantes, una galeria amb detalls decoratius com les llindes.

Església de Sant Hilari de Vidrà. Temple del segle XIV amb la planta d’una sola nau amb capelles laterals. La primera construcció de l’església i la fundació com a parròquia va ser promoguda per Ranlo, abadessa de Sant Joan de Ripoll o de les Abadesses, qui hauria estat casada amb un senyor de Milany. L’acta de consagració és de l’any 960 i des de fa més de mil anys és la parròquia del poble de Vidrà.

Ermita de Santa Bàrbara. Amb poca documentació conservada de l’ermita, podem dir que és del segle XVIII i que es troba dins del nucli urbà de Vidrà. Cal destacar-ne la ubicació en un gran altiplà en un entorn tranquil.

Mirador de la Creu de l’Arç. Des d’aquest mirador podreu gaudir d’una magnífica vista sobre el poble, el congost de forat Micó i les serralades de Curull i Bellmunt.

Pistes de tennis. Les pistes es lloguen per hores. L’horari de disponibilitat de les instal·lacions, amb reserva prèvia, és de 08:00 a 20:00 hores. Preu: 7 €/hora. Les reserves s’han de fer a l’Ajuntament de Vidrà (Plaça de l’Ajuntament, 2).

Pavelló municipal. Obert a tothom, s’hi pot practicar futbol sala, bàsquet, patinatge, preparació física, etc. Les reserves s’han de fer a l’Ajuntament de Vidrà (Plaça de l’Ajuntament, 2).

 

Senderisme 

Riu Ges. El riu Ges, afluent del riu Ter i que neix sota el Mas la Coma de Cabagès, travessa tot el municipi de nord a nud recollint les aigües dels rierols del Toll, de Collfred i de Ciuret, i penetra a la Plana de Vic pel Forat Micó, congost salvatge que separa la serra de Bellmunt i el Puigsacalm.

Pont de Salgueda. Pont romànic molt proper al Salt del Molí del riu Ges.

Salt del Molí. L’únic salt important del riu Ges. Els seus 20 metres d’alçada van fer que fos aprofitat, com ens indiquen les antigues ruïnes, per fer funcionar un molí, i d’aquí en prové el nom. És també un dels trams més macos de tot el riu. El sender és el PR C-47 amb una durada d’1 h de dificultat baixa.

Veïnat de Ciuret. Està format pels masos de la Casa de Baix, Cant Font, El Moreu i Can Pubill. El prats de pastura que envolten aquest nucli de cases fan que sigui un lloc encisador . L’església de Santa Llúcia de Ciuret es va construir l’any 1754 per desig dels feligresos de l’entorn, a fi de tenir més a prop un lloc de culte religiós.

Santuari de Bellmunt. El santuari de Nostra Senyora de Bellmunt es troba en el punt més alt de la serra de Bellmunt, a 1.246 m d’altitud sobre el nivell del mar. Aquesta serra, orientada d’est a oest, pertany als primers contraforts del Prepirineu català i des del seu cim es contempla la Plana de Vic, al sud, i una sèrie de cadenes muntanyoses que culminen al nord amb el massís de Rasos de Peguera, la Serralada del Cadí i els cims del Pedraforca i el Puigmal. Actualment, el santuari, anomenat a la comarca “de Bellmunt” o “Bellmunt”, alberga un petit hostal i un restaurant, i s’hi pot accedir des de Sant Pere de Torelló, terme municipal al qual pertany, per una carretera asfaltada construïda entre 1975 i 1985.

Castell de Milany. Les ruïnes del castell se situen a 1.525 m entre Vidrà i Vallfogona de Ripollès. La documentació de l’any 962 el situa com a castell del comtat de Besalú.  Les vistes són magnífiques i ens fan fer un viatge en el temps de la que va ser la fortalesa situada a major altitud del Principat. El sender és el GR3 amb una durada de 6 h de dificultat alta.

Puigsacalm. El Puigsacalm és una muntanya de 1.514 m que es troba en el municipi de la Vall d’en Bas, a la Garrotxa. És el punt més alt de la Serralada Transversal, una muntanya emblemàtica, amb unes excel·lents vistes als cims i les serralades del Principat. El sender és el GR 151.1 amb una durada de 7 h de dificultat alta.